Akıllı camlar binalar, araçlar, çatı penceresi, iç bölmelerde ve yapılarda, iç mekan sergileri gibi birçok alanda kullanılabilir. Bu camlar 7 kata kadar malzemeden oluşmaktadır. Bu camların temel şekli şekil de gösterilmektedir.
Akıllı camların en önemli katmanı elektrokromik katmanlarıdır ki bu genellikle tungsten oksittir (WO3). Merkezdeki üç katman saydam iletken oksit malzeme, genellikle indiyum kalay oksittir (ITO), ile sandviç yapılmıştır. Malzemenin beş katmanını korumak için camın başka iki katmanını daha sandviç yapılabilir. Bu cihazın başlıca fonksiyonu hidrojen yada lityum iyonlarını iyon depolayan katmandan iyon ileten katman boyunca Elektrokromatik katmana taşımaktır. Elektrokromatik katmanda iyon olmaması optik özellikleri değişerek görünür ışığı emmesine sebep olacaktır. Geniş alandaki sonucu ise cam koyulaşır. Tüm katmanlar tabii ki görünür ışık için saydamdır.
Camın koyulaşması için iki saydam iletken oksit katman boyunca voltaj uygulanır. Bu voltaj iyonları iyon depolanan katmandan iletken katman boyunca ilerletip elektrokromik katmana iter. İşlemi tersine çevirirsek, voltaj ters çevrilir, iyonlar ters yöne, Elektrokromatik katmandan iletken katman boyunca iyon depolama katmanına itilir. İyonlar elektrokromik katmandan göç edince, cam rengi açılır ve cam tekrar saydam olur. Bu teknolojinin faydaları ısınma ve soğumadan oluşan ısı kaybını düşürür, çalışma alanının kontrolünü arttırır, üreticilerin üretkenliğini arttırmasıdır. Eşsiz faydası ise kendi gücünü sağlamasıdır, çalışması için binanın elektriksel sistemine sağlanması gerekmemektedir.